Доставките на природен газ по тръбопровода Турски поток“, който минава през България

...
Доставките на природен газ по тръбопровода Турски поток“, който минава през България
Коментари Харесай

Доставките на газ по „Турски поток“ през България може да спрат

Доставките на природен газ по тръбопровода „ Турски поток “, който минава през България и доставя с съветски газ Турция, Сърбия и Унгария, може да последват ориста на тези по главната тръба за Европа – „ Северен поток 1 “. Нидерлания е лишила лиценза на оператора South Stream Transport B.V., от което по закон следва прекъсване. От съветска страна пък алармираха за преустановяване на действия по поддръжката и ремонта, още веднъж намесвайки като причина за това глобите на Европейския съюз. Ходът заплашва да задълбочи енергийната рецесия в Европа.

Директорът на South Stream Transport B.V. Олег Аксютин изпрати записка по-рано този месец до мениджърите на подразделенията, като ги осведоми, че органът за импорт и експорт на Нидерландия ще анулира лиценза за експорт от 17 септември. В писмото, копие от което е получило Радио „ Свободна Европа “, Аксютин подрежда на чиновниците на компанията да „ спрат осъществяването на всички контракти, свързани с техническата поддръжка на газопровода, в това число планиране, произвеждане, монтаж, тестване, ремонт, поддръжка и образование “.

Оборудването, належащо за наблюдаване и ремонт на тръбопровода, се внася най-вече от западни страни. 

South Stream Transport е нидерландското звено на следения от Кремъл колос „ Газпром “, който ръководи тръбопровода „ Турски поток “, минаващ по дъното на Черно море от Русия до Турция и нататък към Балканите и Централна Европа.

Аксютин показва, че въпреки всичко износът на газ би трябвало да продължи. South Stream Transport е кандидатствал за нов лиценз, само че не знае дали ще го получи.

„ Турски поток “ има потенциал да доставя 31.5 милиарда куб. м природен газ годишно, като половината от него е предопределен за Турция, а другата половина – за Сърбия и Унгария.

Включването на България в трасето на „ Турски поток “ бе един от целите на предходното държавно управление на ГЕРБ. То бе завършено при започване на 2021 година, с което тогава Бойко Борисов разгласи цялостна газова диверсификация в България, макар че страната в действителност не получава никакъв газ от тръбата. Бившият енергиен министър в кабинета на Кирил Петков Александър Николов изясни предходната година пред Народното събрание, че инвестицията на България от 3 милиарда лева за „ Турски поток “ ще се изплати за към 80 години.

Спирането на договорите на South Stream Transport значи, че „ никой няма да може да извърши ремонт, в случай че тръбата е развалена, има приключване на газ или в случай че част от тръбата се разпадне заради земетресение “.

Всъщност компанията е изгубила действен надзор над тръбопровода, съветският клон е изгубил връзка с корпоративния център “, сподели източник от компанията пред RFE/RL.

Миналия месец Русия изцяло спря износа по „ Северен поток 1 “, като се базира на западните наказания, които са нарушили способността ѝ да поддържа подводния водопровод в Балтийско море. Този ход докара до рекордно високи цени на газа в Европейския съюз. През последните дни бяха регистрирани и съществени течове на гориво в морето, за които към момента не е ясно дали са бойкот или резултат от инцидентна щета. Последиците за околната среда обаче може да са обилни. 

Западните водачи упрекнаха Русия, че употребява глобите като опрощение за понижаване на износа на природен газ за Европа в опит да нанесе сериозна икономическа щета на Блока, да отслаби поддръжката за Украйна и да анулира глобите.

Старшият помощник в Центъра за разбор на европейската политика и научният помощник в Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics Бенджамин Шмит сподели, че Европа би трябвало да се приготви Русия да възпроизведе в Черно море (бел. р. - преди да навлезе на територията на България, газопроводът минава през Черно море) тактиката, която употребява, с цел да спре износа по Балтийско море.

В продължение на месеци „ Газпром “ се базира на подправени механически изказвания и изказвания за наказания, с цел да оправдае своите обилни съкращения на газ и произлизащото от това енергийно въоръжение по трасетата на тръбопровода „ Северен поток “ против Европейски Съюз “, изясни Шмит.

В момента Русия има единствено два от петте си европейски газопровода за експорт на природен газ в употреба, в това число „ Турски поток “ и още един, минаващ през Украйна.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР